مشكلات مراسم انار چيني :

۱  - عدم اطلاع رساني شفاف :عنوان جشن كه برخي تعمدا به آن دامن مي زنند موجب شده است كه امر بر علاقه مندان به فرهنگ هاي بومي و محلي  مشتبه شده و همان تصوري را بنمايند كه  از جشن هاي اين گونه درساير مناطق در ذهن دارند ولذا براي  تحقيق و پژوهش و يا پوشش خبري آن از اقصي نقاط كشور به اين روستا سرازير شوند و با مشاهده وضع موجود احساس ديگري يابند كما اينكه در سال جاري شاهد بودم برخي از اين گرو ها مكرر مي پرسيدند :پس محل جشن كجاست ؟ و چه وقت برگزار مي شود؟ و چه بسا در اين دو گانگي ا بين طلاع رساني و واقعيتَ ،اهالي روستاي انبوه را مقصر بشمارند . قابل ذكر است كه در طي روزهاي جاري عده ايي از دوستان و خوانندگان از شايعه دخالت برخي نهادها و ممانعت  آنان از برگزاري جشن انار سخن مي گفتند كه اين مطلب تكذيب مي شود  همانطور كه پيشتر گفته شد  اهالي روستا چندان رغبتي  به اين كار ندارند .

۲- محدود كردن انار چيني به ۱ يا حداكثر سه روز :

طبيعي است كه با وجود گونه هاي گوناگون انار ، امكان رسيدن هم زمان همه آنها وجود ندارد كما اينكه از  حدود ۳۰روز قبل از روز انار چين نيز انار هاي زيادي ترك بر داشته و قابل چيدن مي شوند يا به دليل آفت بتدريج تلف مي شوند . در صورتي كه برداشت  تدريجي و همزمان با رسيدن هر گونه انار مانع اين امر مي شود.

۳-  مشكل بازار رساني :چيدن يك روزه  صد ها تن انار و سرازير كردن يك دفعه آن به بازار موجب شكسته شدن غير منطقي قيمت آن مي شود و با توجه به عدم امكان ذخيره سازي و نيز فقدان امكان بازار رساني ، موجب خريد آن توسط واسطه ها به ثمن بخس از باغداران مي شود كه در برخي مواقع درآمد وصولي از فروش انار هزينه تمام شده قيمت آن را نيز نمي پوشاند. به نحوي كه امسال شاهد بودم انار كيلويي ۴۰۰۰ ريال هم فروش مي رفت .

۴- برداشت غير اصولي: انار ميوه اي آب دار  وداراي پوست نازكي بوده كه نيازمند مراقبت ويزه اي در برداشت ، بسته بندي و حمل مي باشد متاسفانه تحديد زمان برداشت انار به يك روز ،موجب سرآسيمه شدن مردم براي برداشت آن مي شود و  غالبا هيچيك از اصول لازم در مراحل سه گانه فوق (برداشت َ بسته بندي و حمل ) در آن رعايت نمي شود به نحوي كه هنگام چيدن گاهي از بالا درخت به زمبن پرت مي شود و روي زمين بر روي هم انبار مي شوند و بسته بندي آن هم درقالب گوني بوده و در نهايت به وسيله چهار پايان و يا بر روي يدك كش تراكتور حمل مي شود .

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390

 تاملاتي در مراسم انار چيني:

۱-مزارع انار روستاي تاريخي انبوه: 

مزرعه انارانبوه در فاصله ۱۵ كيلومتري روستا و در انتهاي دره اي كه روستا در وسط آن قرار دارد  و در حاشيه رودخانه شاهرود كه از كوهها طالقان و الموت سرچشمه مي گيرد و به سفيد رود و سد منجيل ملحق مي شود واقع شده است .

                               مزارع انار روستاي انبوه- حاشيه رودخانه شاهرود

۲-تاريخچه مراسم انار چيني : 

از ساليان دور كه كسي هم قدمت آن را به ياد نمي آورد مردم روستا همه ساله در فصل برداشت انار كه  غالبا اواخر مهر ماه  است روز خاصي را  تعيين مي كردند و با توجه نبودن وسايل نقيله فعلي در آن ايام ، سحر گاهان جريده و  يا سوار بر چهار پايان از روستا به سمت باغستان هاي انار راه مي افتادند به نحوي كه قبل از روشنايي روز در محل ورودي باغات انار تجمع مي كردند و توسط باغبان كه به او «پاكار » مي گفتند متوقف مي شدند تا تمام اهالي از راه برسند و پس از حضور و غياب توسط پاكار موصوف و اطمينان از آمدن همگي با بانگ «الله »  ي باغبان  كه معادل همان «يا لله»ي ست كه معمولا براي ترغيب و يا وادار كردن كسي به انجام كاري گفته مي شود مردم به باغات خود سرازير مي شدند و طي  يك روز با معاضدت و مساعدت هم انار خود را مي چيدند

۳-علل اجتماعي  تعيين روز انار چيني :: 

فلسفه اين امر حفظ نظم ،رعايت حقوق يكديگر و نيز نبودن وسايل اياب و ذهاب به شيوه امروزه  ونيز همانطوري كه گفته شد بعد مسافت بوده است كه امكان آمد و شد چند روزه براي اين كار را برايشان مشكل مي ساخته است .

۴-كيفيت مراسم انار چيني:

 در اين مراسم هيچ برنامه و آييني ديگري از قبيل جشن ،نيايش ، اجراي موسيقي و يا بازيهايي محلي و ...  متداول نبوده و اساسا روستاي انبوه چيزي به عنوان موسيقي محلي ندارد و با توجه به  روحيات و خلقيات مردم انبوه كه به شدت اهل تشريفات و تكلفات هستند پرداختن  واشتغال به اين امور را مغاير  وقار و وزانت مي دانند البته ترانه ها و ادبيات عاميانه انبوه جاي خودش ر دارد .

۵- پيشوند جشن :

مشخص نيست اولين بار پيشوند «جشن » در ابتداي كلمه «انار چين » از كجا وارد شد . ولي هر چه هست اين اتفاق پس از انقلاب توسط ديگران  وغير انبوهي ها  و به احتمال زياد توسط دستگاهها و نهاد هاي دولتي رخ داد و گمانه هاي ي كه مي توان براي آن زد عبارتند : توجيهي براي حضور در اين مراسم و يا توهمي كه به دليل مشابهتي كه  اين مراسم با مراسم شكر گزاري برداشت محصول در ديگر نقاط كشور وجود دارد با عث اين نام گزاري شد. 

۶-:سابقه جشن انار چين :

البته سالهاي ۸۵ و ۸۶ جشنواره سنتي انار در روستاي انبوه با تولي گري ميراث فرهنگي  و گردشگري استان گيلان و مشاركت ساير دستگاههاي دولتي برگزار شد كه به دليل عدم توافق اهالي در استمرار آن به جهت برخي تبعات و معضلات خاص فرهنگي  احتماعي متعاقب آن و نيز وجود برخي مشكلات از قبيل فقدان زير ساختهاي ،لازم براي حضور گردشگران  و امكانات اقامتي و ...تداوم نيافت .

۷- رويه فعلي::

هم اكنون همه ساله  مراسم انار چيني طي يك روز با حضور اهالي روستا اعم  از بومي ها و يا مهاجرن مقيم شهر همانند گذشته هاي دور انجام  مي شود كه در نوع خودش قابل توجه و كم نظير است .

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390

پل تاريخي انبوه در دوره ي صفويه بر روي رودخانه شاهرود بنا شد وحلقه اتصال گيلان به ويژه اشكورات با مناطق مركزي ايران از جمله قزوين بود .

پل تاريخي انبوه از سمت شمال در حوزه استان گيلان واز سمت جنوب در حوزه استان قزوين قرار دارد .وجالب اينكه هريك از اين دواستان اين پل را متعلق به خودشان مي دانند.

در كنگره بين المللي «قزوين عصر صفوي» كه از ۱۹-۱۷ارديبهشت در دانشگاه بين المللي امام خميني (ره) قزوين با حضور مورخين ،انديشمندان ،صفوي پژوهان وقزوين شناسان سراسر كشور وميهمانان وسخنراناني از كشورهاي خارجي برگزار شد.عكس پل تاريخي انبوه به عنوان يكي از آثار تاريخي پر ارزش اين دوره در دكور محل برگزاري كنگره مورد استفاده قرار گرفت

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390

برخي از اين ويژگي ها عبارتند از :

۱- بافت با ارزش معماري :بافت معماري شبيه به آنچه در روستاي تاريخي ماسوله مشاهده مي شود  اين روستا را به روستا ماسوله دوم گيلان ملقب كرده است .

۲-اثار و ابنيه تاريخي از پيش از اسلام از قبيل زيستگاههاي كهن ، قبرستانهاي پيش ازاسلام، قلاع معروف و...

۳- مناظر و جلوه هاي زيباي طبيعي از جمله : كوهها،چشمه سار ها ،مراتع و مناطق ييلاقي از قبيل :شاه كوه ،پياكوه ،چشمه معروف چيمارود و دشت سرسبز نياوك  ،پل تاريخي و..

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390
X