مراسم سنتي و مذهبي شيلان كشي و علم واچيني در امامزاده ابوالحسن (ع) واقع در نياوك روستاي تاريخي انبوه  جمعه هفته گذشته  برگزار گرديد.


دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

امروز مي خوام در مورد يه جشن قديميه روستا براتون بنويسم.

راستش هر ساله اين ايام كه ميرسه و مهر جاشو به آبان ميده باغ هاي انار روستا هم حال و هواي ديگه اي پيدا ميكنه.

هر سال اين جشن تو آخرين جمعه ي ماه مهر برگذار ميشد. ولي به دليل مطابقت با ماه مبارك رمضان چند ساليه كه به اولين جمعه ي آبان منتقل شده.

حالا هم كه داريم به اولين جمعه ي آبان مي رسيم  كم كم مردم خودشونو واسه ي اين جشن آماده ميكنن. به جرات ميتونم بگم تو كل سال هيچ وقت اندازه ي اين روز روستا شلوغ نميشه. چرا كه از  روستاها و شهرهاي مجاور هم مردم  به انبوه ميان.

امسال  هم با هماهنگي سازمان ايرانگردي و جهانگردي قرار شده جشن مفصلي همين جمعه برگزار بشه. البته براي اولين باريه كه جشن به اين وسعت برگزار ميشه.

دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

-آيه 183 بقره كه حكم روزه را تشريع كرده است  فلسفه آن را نيز كسب تقواي  دانسته است (لعلكم تتقون).قطعا اگر حكمت بالاتري بر اين حكم مترتب بود شارع مقدس آن حكمت را بيان مي كرد .بنابراين ساير دلايل و و فوائد اجتماعي ، اقتصادي و طبّي روزه يا به تبع اين حكمت بوده يا در درجه اهميّت بعد از آن قرار دارند.

2- تقوي، ملكه(عادت نهادينه شده)ايست كه به جهت تمرين و تكرار ، جزءشخصيّت ثانوي فرد شده و او را از ارتكاب به معاصي و كژي ها باز مي دارد .

3-در روانشناسي شخصيت ،«عادت »يكي از مولّفه هاي شكل گيري شخصيت محسوب مي شود. حتما اين جمله مشهور كه اصل مجرب روانشناسي است را شنيده ايد كه :«انسانها با افكارشان زندگي مي كنند» يعني :هر كس آنچنان مي زيد كه مي انديشد.

«اي برادر تو همي انديشه اي »        

4- توضيح اينكه : افكار و انديشه گفتار را بر زبان شكل مي دهند،گفتار منشاء  عمل مي شود ، اعمال بر اثر تكرار موجب عادت مي گردند و عادات ملكه يا همان شخصيت ثانوي را مي سازند .پس با اندك مسامحه و با پذيرش اثر عوامل وراثت ، محيط و... بر شكل گيري شخصيّت، مي توانيم بگوئيم كه:

 ما چيزي جز عادات نيستيم .

5-كلامي نيز با همين مضمون ازحضرت امير (ع) نقل شده است كه فرموده اند : مواظب پندارت باش كه گفتارت مي شود ، مواظب گفتارت باش كه كردارت مي شود ، مواظب كردارت باش كه عادتت مي شود ، مواظب عادتت باش كه شخصيّتت مي شود و مواظب شخصّيتت باش كه سرنوشتت مي شود .

6 خداي خالق انسان كه آگاه تر از همه بر ريزه كاريهاي وجودي اوست دقيقا با بهره گيري از همين اصل روانشناسي مسير كسب تقوي را در تمرين و تكرار امساك (روزه ) قرار داده است .

7-اصل اولويت حكم مي كند كه هر گاه چيزي مهمّ و ضروري باشد اشياء با اهميّت تر از آن حتما و به طريق اولي مهم اند . مثلا هرگاه اف گفتن به والدين ممنوع باشد . ضرب و شتم آنان صددر صد و يا به طريق اولي ممنوع است

8-با توحه به اصل فوق وقتي مباحات و حلال ها در ماه مبارك رمضان حرام مي شوند محرمات به طريق اولي حرام مي شوند .به عبارت واضحتر وقتي خوردن وآشاميدن و ساير حلال ها در ماه رمضان حرام مي شوند تكليف حرام هاي ذاتي خود به خود معلوم است. و بلآخره وقتي ترك  خوردن و آشاميدن از جمله ي روزه باشد. عدم ارتكاب به گناه قطعا  و به طريق اولي جزء روزه است .

9- از امام محمد غزالي در احياء علوم الدين نقل است كه روز بر 3 قسم است :

1- روزه عام كه همان اجتناب از خوردن و آشاميدن و مراعات مبطلات فقهي روزه است .

2- روزه خاصّ، كه بازداشتن اعضاء و جوارح از ارتكاب به معاصي است.

3- روزه خاصّ الخاصّ، كه همان مواظبت قلب از عدم اشتغال به غير خداست .

10-نتيجه اينكه تكرار رفتار امساك از خوردن و آشاميدن و كنترل اعضاء و جوارح از ارتكاب به معاصي و نيز مراقبت مدوام از قلب در طي يك ماه از عدم اشتغال به غير خدا در شخصيّت انسان ملكه پرهيز را شكل مي دهد؛ و اين همان هدف روزه داري يعني كسب تقوي است .

دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

وز سه شنبه  آقاي بشارتي رئيس دفتر مناطق محروم كشور به همراه  مسئولين قرارگاه خاتم الانبيا پس از افتتاح پل روستاي  لايه  از روستاي انبوه بازديد كردند .

طي مراسمي كه  در محل احداث پل  بر روي رودخانه شاهرود  ودر حاشيه روستاي چنگال دشت برگزار شد.پس ار ايراد سخنراني  توسط مسئولين  گروه تخصصي شهيد رجايي قرارگاه خاتم الاانبيا و مجريان پروژه و نيز سخنراني آقاي بشارتي  و افتتاح پل ،  شركت كنندگان در اين مراسم به طرف روستاي انبوه از مسير جاده روستاي لايه حركت كردند . وپس از استقبال از طرف اهالي روستاي انبوه و اقامه  نماز و  صرف ناهار ،مذاكرتي در خصوص مسائل و مشكلات روستاي انبوه صورت  دادند .در اين جلسه عمده ترين مشكل و درخواست روستا انبوه آسفالت مسير روستاي دستجرد به پل انبوه و  از پل انبوه به روستاي انبوه مطرح شد. كه قرار شد در اين خصوص پيگيري لازم صورت پذيرد .سردار خزني قائم مقام قرارگاه خاتم الانبيا  اجراي پروژه آسفالت راه روستاي انبوه به پل انبوه را منوط به  واگذاري  اجراي ۱۱ كيلومتر تونل اتوبان قزوين رشت در حد فاصل منجيل رودبار به قرارگاه خاتم الانبيا دانست .

گفتني است در اين بازديد تعدادي از مسئولين استان  گيلان و قزوين نيز حضور داشتند.

دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

ديروز با اداره كل راه و ترابري استان قزوين جلسه داشتيم . در حاشيه جلسه  از ادامه آسفالت  مسير دستجرد  تا پل انبوه سئوال كردم .گفتند  ديروز با پيمانكارش در همين خصوص جلسه داشتنه اند و پيشنهاد شده است به جاي آسفالت ، بتون  شود .و مقرر شده است در اين خصوص يك هفته مطالعه و كار كارشناسي انجام گيرد  و در صورت عملي بودن اين شيوه آن را پياده نمايند . در غير اين صورت آسفالت نمايند .در هر صورت خبر دار شديم كه الحمدلله ۱۷۰ ميليون تومان بودجه گذاشته اند كه اميدواريم  مثل پارسال نشود و همين مبلغ را هم تخصيص بدهند .

دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

يگيري مصوبات سفر  مشاور رئيس جمهور و هيئت همراه به انبوه

حضور گرامي جناب آقا ي بشارتي

مشاور محترم رئيس جمهور و رئيس دفتر مناطق محروم و توسعه روستايي كشور

سلام عليكم

احتراما پيش ار هر چيزي وظيفه مي دانيم مراتب قدرداني اهالي شريف و زحمت كش روستاي تاريخي انبوه را به پاس  سفر بركت آساي جنابعالي و هيئت همراه  به اين روستا تقديم حضورتان نمائيم . اميدواريم اثرات اين سفر همچون سفر نخستين به رشد و توسعه و عمران بيش از پيش منطقه بيانجامد. در همين راستا و به منظور عملياتي نمودن تصميمات اتخاذ شده در مسجد جامع روستاي انبوه، ذيلا اهمّ مشكلات روستاي انبوه و اوجب مطالبات  اهالي آن جهت صدور اوامر مقتضي وابلاغ به مبادي ذي ربط به استحضار مي رسد .

1-آسفالت  مسير پل خشتي به روستاي انبوه كه عمليات زير سازي آن پيرو مصوبات دور اول سفر جنابعالي به انبوه صورت پذيرفته و با توجه به گذشت 2 سال از زير سازي، تاخير در آسفالت ،  تخريب زير سازي وضرورت زير سازي مجدد و در نتيجه  اتلاف منابع را موجب خواهد شد .

2-پوشش بتوني انهار كشاورزي كه بخشي از آن بدنبال سفر دور اول جنابعالي انجام يافته و تاثير چشمگيري در بهره وري آب كشاورزي ومحصولات داشته است و ادامه و تداوم پروژه مذكور اين روند را بيشتر بهبود خواهد بخشيد .

3-آسفالت مسير گردنه نواخان به انبوه كه موجب سهولت دسترسي اهالي روستاهاي حاشيه محور به مركز بخش و شهرستان ونيز خدمات رساني بهتر دستگاههاي دولتي مي شود .

4- اتمام عمليات راه سازي و احداث ابنيه فني و آسفالت راه روستاي انبوه به روستاي كمني كه علاوه برسهولت دسترسي كشاورزان و دامداران به مراتع و مناطق ييلاقي، قديمي ترين راه تاريخي و كاروان رو گيلان- قزوين را بر اساس امكانات روز و وسائط نقليه احياء خواهد ساخت و در اقتصاد ملي و كاهش هزينه هاي آن  و رشد و توسعه منطقه نيز انشاءا.. اثرات مثبت خواهد داشت

5-تكميل و تجهيز استخر ذخيره آب كشاورزي مزرعه معروف به گرماج ‍ واقع در 5 كيلومتري غرب روستاي انبوه كه موجب رونق باغات و احياء‌زمينهاي كشاورزي منطقه خواهد شد .

مزيد استحضار ياد آوري مي شود كه آسفالت مسير روستاي دستجرد به پل خشتي كه عمده عمليات زير سازي آن انجام يافته  ولي  عدم تخصيص كامل  اعتبار آن در سال گذشته (30%)  موجب تعطيلي پروژه شد پيشتر طي نامه جداگانه ايي جهت صدور دستور پيگيري تقديم حضور شده است .

با تجديد احترام و تقدير مجدد ، صدور اوامر مساعد جنابعالي جهت تامين اعتبار توسط مراجع مسئول و اجراي عاجل عمليات اجرايي آنها موجب سپاس و مورد امتنان بيش از پيش خواهد بود

                                                

                                              هيئت پيگيري رشد و توسعه روستاي تاريخي انبوه

دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

بارندگي هاي اخير در شما ل  و غرب و مركز كشور ،در روستاي انبوه همراه با بارش برف بي سابقه بوده است . به نحوي كه هم به لحاظ كمّي و هم به لحاظ زمان بارش برف تاكنون در اين روستا سابقه نداشته است . بارش برف كه از اوايل روز شنبه ۷ آبان شروع شده بود  و تا روز يكشنبه  ادامه يافت خسارات زيادي را به باغستانهاي اين روستا وارد ساخته  و باعث شكسته شدن درختان  فندق و گردوي زيادي شده است به نحوي كه بعضا درختان گردو را از ريشه درآورده است .علاوه بر اين بارش زود هنگام برف  موجب غافلگير شدن دامداران روستا نيز شده است

دسته ها :
جمعه دوم 10 1390

مشكلات مراسم انار چيني :

۱  - عدم اطلاع رساني شفاف :عنوان جشن كه برخي تعمدا به آن دامن مي زنند موجب شده است كه امر بر علاقه مندان به فرهنگ هاي بومي و محلي  مشتبه شده و همان تصوري را بنمايند كه  از جشن هاي اين گونه درساير مناطق در ذهن دارند ولذا براي  تحقيق و پژوهش و يا پوشش خبري آن از اقصي نقاط كشور به اين روستا سرازير شوند و با مشاهده وضع موجود احساس ديگري يابند كما اينكه در سال جاري شاهد بودم برخي از اين گرو ها مكرر مي پرسيدند :پس محل جشن كجاست ؟ و چه وقت برگزار مي شود؟ و چه بسا در اين دو گانگي ا بين طلاع رساني و واقعيتَ ،اهالي روستاي انبوه را مقصر بشمارند . قابل ذكر است كه در طي روزهاي جاري عده ايي از دوستان و خوانندگان از شايعه دخالت برخي نهادها و ممانعت  آنان از برگزاري جشن انار سخن مي گفتند كه اين مطلب تكذيب مي شود  همانطور كه پيشتر گفته شد  اهالي روستا چندان رغبتي  به اين كار ندارند .

۲- محدود كردن انار چيني به ۱ يا حداكثر سه روز :

طبيعي است كه با وجود گونه هاي گوناگون انار ، امكان رسيدن هم زمان همه آنها وجود ندارد كما اينكه از  حدود ۳۰روز قبل از روز انار چين نيز انار هاي زيادي ترك بر داشته و قابل چيدن مي شوند يا به دليل آفت بتدريج تلف مي شوند . در صورتي كه برداشت  تدريجي و همزمان با رسيدن هر گونه انار مانع اين امر مي شود.

۳-  مشكل بازار رساني :چيدن يك روزه  صد ها تن انار و سرازير كردن يك دفعه آن به بازار موجب شكسته شدن غير منطقي قيمت آن مي شود و با توجه به عدم امكان ذخيره سازي و نيز فقدان امكان بازار رساني ، موجب خريد آن توسط واسطه ها به ثمن بخس از باغداران مي شود كه در برخي مواقع درآمد وصولي از فروش انار هزينه تمام شده قيمت آن را نيز نمي پوشاند. به نحوي كه امسال شاهد بودم انار كيلويي ۴۰۰۰ ريال هم فروش مي رفت .

۴- برداشت غير اصولي: انار ميوه اي آب دار  وداراي پوست نازكي بوده كه نيازمند مراقبت ويزه اي در برداشت ، بسته بندي و حمل مي باشد متاسفانه تحديد زمان برداشت انار به يك روز ،موجب سرآسيمه شدن مردم براي برداشت آن مي شود و  غالبا هيچيك از اصول لازم در مراحل سه گانه فوق (برداشت َ بسته بندي و حمل ) در آن رعايت نمي شود به نحوي كه هنگام چيدن گاهي از بالا درخت به زمبن پرت مي شود و روي زمين بر روي هم انبار مي شوند و بسته بندي آن هم درقالب گوني بوده و در نهايت به وسيله چهار پايان و يا بر روي يدك كش تراكتور حمل مي شود .

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390

 تاملاتي در مراسم انار چيني:

۱-مزارع انار روستاي تاريخي انبوه: 

مزرعه انارانبوه در فاصله ۱۵ كيلومتري روستا و در انتهاي دره اي كه روستا در وسط آن قرار دارد  و در حاشيه رودخانه شاهرود كه از كوهها طالقان و الموت سرچشمه مي گيرد و به سفيد رود و سد منجيل ملحق مي شود واقع شده است .

                               مزارع انار روستاي انبوه- حاشيه رودخانه شاهرود

۲-تاريخچه مراسم انار چيني : 

از ساليان دور كه كسي هم قدمت آن را به ياد نمي آورد مردم روستا همه ساله در فصل برداشت انار كه  غالبا اواخر مهر ماه  است روز خاصي را  تعيين مي كردند و با توجه نبودن وسايل نقيله فعلي در آن ايام ، سحر گاهان جريده و  يا سوار بر چهار پايان از روستا به سمت باغستان هاي انار راه مي افتادند به نحوي كه قبل از روشنايي روز در محل ورودي باغات انار تجمع مي كردند و توسط باغبان كه به او «پاكار » مي گفتند متوقف مي شدند تا تمام اهالي از راه برسند و پس از حضور و غياب توسط پاكار موصوف و اطمينان از آمدن همگي با بانگ «الله »  ي باغبان  كه معادل همان «يا لله»ي ست كه معمولا براي ترغيب و يا وادار كردن كسي به انجام كاري گفته مي شود مردم به باغات خود سرازير مي شدند و طي  يك روز با معاضدت و مساعدت هم انار خود را مي چيدند

۳-علل اجتماعي  تعيين روز انار چيني :: 

فلسفه اين امر حفظ نظم ،رعايت حقوق يكديگر و نيز نبودن وسايل اياب و ذهاب به شيوه امروزه  ونيز همانطوري كه گفته شد بعد مسافت بوده است كه امكان آمد و شد چند روزه براي اين كار را برايشان مشكل مي ساخته است .

۴-كيفيت مراسم انار چيني:

 در اين مراسم هيچ برنامه و آييني ديگري از قبيل جشن ،نيايش ، اجراي موسيقي و يا بازيهايي محلي و ...  متداول نبوده و اساسا روستاي انبوه چيزي به عنوان موسيقي محلي ندارد و با توجه به  روحيات و خلقيات مردم انبوه كه به شدت اهل تشريفات و تكلفات هستند پرداختن  واشتغال به اين امور را مغاير  وقار و وزانت مي دانند البته ترانه ها و ادبيات عاميانه انبوه جاي خودش ر دارد .

۵- پيشوند جشن :

مشخص نيست اولين بار پيشوند «جشن » در ابتداي كلمه «انار چين » از كجا وارد شد . ولي هر چه هست اين اتفاق پس از انقلاب توسط ديگران  وغير انبوهي ها  و به احتمال زياد توسط دستگاهها و نهاد هاي دولتي رخ داد و گمانه هاي ي كه مي توان براي آن زد عبارتند : توجيهي براي حضور در اين مراسم و يا توهمي كه به دليل مشابهتي كه  اين مراسم با مراسم شكر گزاري برداشت محصول در ديگر نقاط كشور وجود دارد با عث اين نام گزاري شد. 

۶-:سابقه جشن انار چين :

البته سالهاي ۸۵ و ۸۶ جشنواره سنتي انار در روستاي انبوه با تولي گري ميراث فرهنگي  و گردشگري استان گيلان و مشاركت ساير دستگاههاي دولتي برگزار شد كه به دليل عدم توافق اهالي در استمرار آن به جهت برخي تبعات و معضلات خاص فرهنگي  احتماعي متعاقب آن و نيز وجود برخي مشكلات از قبيل فقدان زير ساختهاي ،لازم براي حضور گردشگران  و امكانات اقامتي و ...تداوم نيافت .

۷- رويه فعلي::

هم اكنون همه ساله  مراسم انار چيني طي يك روز با حضور اهالي روستا اعم  از بومي ها و يا مهاجرن مقيم شهر همانند گذشته هاي دور انجام  مي شود كه در نوع خودش قابل توجه و كم نظير است .

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390

پل تاريخي انبوه در دوره ي صفويه بر روي رودخانه شاهرود بنا شد وحلقه اتصال گيلان به ويژه اشكورات با مناطق مركزي ايران از جمله قزوين بود .

پل تاريخي انبوه از سمت شمال در حوزه استان گيلان واز سمت جنوب در حوزه استان قزوين قرار دارد .وجالب اينكه هريك از اين دواستان اين پل را متعلق به خودشان مي دانند.

در كنگره بين المللي «قزوين عصر صفوي» كه از ۱۹-۱۷ارديبهشت در دانشگاه بين المللي امام خميني (ره) قزوين با حضور مورخين ،انديشمندان ،صفوي پژوهان وقزوين شناسان سراسر كشور وميهمانان وسخنراناني از كشورهاي خارجي برگزار شد.عكس پل تاريخي انبوه به عنوان يكي از آثار تاريخي پر ارزش اين دوره در دكور محل برگزاري كنگره مورد استفاده قرار گرفت

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390

برخي از اين ويژگي ها عبارتند از :

۱- بافت با ارزش معماري :بافت معماري شبيه به آنچه در روستاي تاريخي ماسوله مشاهده مي شود  اين روستا را به روستا ماسوله دوم گيلان ملقب كرده است .

۲-اثار و ابنيه تاريخي از پيش از اسلام از قبيل زيستگاههاي كهن ، قبرستانهاي پيش ازاسلام، قلاع معروف و...

۳- مناظر و جلوه هاي زيباي طبيعي از جمله : كوهها،چشمه سار ها ،مراتع و مناطق ييلاقي از قبيل :شاه كوه ،پياكوه ،چشمه معروف چيمارود و دشت سرسبز نياوك  ،پل تاريخي و..

دسته ها : معرفي
چهارشنبه شانزدهم 9 1390
X